PolyMAT, polyesterbouw & - materialen. Snel. Betrouwbaar. Vakkundig.

Veelgestelde vragen

Over composieten

Polyester is van zichzelf niet waterdicht. De afwerkingslaag (gel- of topcoat) maakt het geheel waterdicht.
Hoe lang aangemaakte polyesterhars verwerkt kan worden voor het begint uit te harden, is met name afhankelijk van de temperatuur. Reken bij kamertemperatuur op ongeveer 20 minuten.
De benodigde hoeveelheid materiaal is afhankelijk van de gebruikte ondergrond.
Als de ondergrond van de vijver beton of srucwerk is, twee laag glasmat 450 gr./m2. met 75 kg polyesterhars aanbrengen. Bij een andere ondergrond (hout, of gips met jute b.v.) raden we aan om drie lagen te gebruiken. Daarnaast is voor de afwerking van een vijver van 30 m2 15 kg topcoat nodig.
Schuur het polyester rondom de beschadigde plek schuin weg en maak het oppervlak schoon met aceton. Leg glasmat met polyesterhars op de plek (max. 4 lagen tegelijk), ontlucht dit goed en laat het uitharden. Schuur de plek glad en in model en werk het af met de juiste kleur topcoat.
Ja, polyester is een materiaal dat zich gemakkelijk laat verwerken. Voor een korte uitleg vindt u hier onze handleiding.
Ja, zowel aan topcoat als aan gelcoat moet 2 % harder worden toegevoegd.
Gelcoat en topcoat lijken erg op elkaar. Gelcoat wordt gebruikt voor verwerking in een mal. Bij droging aan lucht blijft het oppervlak plakkerig. Topcoat bevat vulstoffen en paraffine, dat een laagje vormt, waardoor het oppervlak hard en plakvrij wordt. Zonder deze paraffine (gelcoat dus) blijft het oppervlak plakkerig. Topcoat wordt dan ook gebruikt voor het afcoaten van polyester. Voor gelcoat reparaties gebruik je gelcoat dat in laagjes op de bschadiging wordt aangebracht en bij de laatse laag wordt 2% parafinne tegevoegd. Hierna kan het worden geschuurd en gepolijst.
Aan polyesterhars wordt 1,5 % harder toegevoegd (15 ml polynox per 1 kg hars). Voor top- en gelcoat wordt 2 % harder toegevoegd (20 ml polynox per 1 kg coat). Goed roeren!
Hoeveel polyesterhars tegelijk aangemaakt kan worden is afhankelijk van de verwerkingstemperatuur en het oppervlak dat bewerkt gaat worden. Bij een hogere temperatuur verloopt het uithardingsproces sneller en is de verwerkingstijd dus korter.

Hou er rekening mee dat het beplakken en ontluchten van een vlak gedeelte sneller gaat dan het beplakken van een gedeelte met veel hoeken, rondingen en oneffenheden. Maak bij lastige oppervlakken dan ook minder polyesterhars per keer aan.

Als er voor het eerst met polyesterhars gewerkt wordt is het verstandig met een kleine hoeveelheid te beginnen, ongeveer 1 kg.
Met wat aceton kunnen materialen weer schoon gemaakt worden. Maak de ontluchtingsroller goed schoon en zet hem weg in een laagje aceton om te voorkomen dat hij vast gaat zitten. Ook gemorste polyesterhars kan goed worden verwijderd met een beetje aceton.

Wees wel voorzichtig met het gebruik van aceton. Niet ieder oppervlak is hiertegen bestand!
Bestellen kan via de online shop of per mail (bijvoorbeeld voor producten die niet op internet staan of afwijkende hoeveelheden). Geef de bestelling door, samen met het afleveradres.

Het totaalbedrag wordt vooraf overgemaakt op girorekening 7657556 t.n.v. PolyMAT, Workum. Na ontvangst van uw betaling wordt de bestelling zo spoedig mogelijk verzonden.

Als de betaling 's morgens binnen is, kan de bestelling (indien op voorraad) meestal nog diezelfde dag verzonden worden en heeft u het de volgende dag in huis.

Eventueel is verzending onder rembours mogelijk voor bestellingen onder de 500,- euro. Dit kost 12,50 euro extra.
Als u een ondanks alle informatie op onze website nog geen antwoord op uw vraag heeft kunnen vinden, kunt u natuurlijk altijd even contact met ons opnemen.

Over Kunststof vloersystemen

Wat betreft de visuele eigenschappen en slijtvastheid zijn beide systemen gelijkwaardig. Toch adviseren wij voor woningen, kantoren, showrooms en musea altijd een polyurethaan gietvloer toe te passen. Omdat polyurethaan hard elastisch is, heeft het een bepaalde scheuroverbruggend vermogen, waardoor haarscheuren vanuit de ondergrond worden opgevangen. Vooral bij nieuwbouwprojecten kan dit een probleem zijn. Tevens is een polyurethaan gietvloer meer geluiddempend, voelt warmer aan en is dus prettiger in gebruik t.o.v. epoxy. Een epoxy gietvloer is voornamelijk bestemd voor industriële toepassingen.

Bij dit probleem dient men de poreuze toplaag te verzegelen. De goedkoopste oplossing is TerraPrimer in combinatie met de TerraColour HG.

Normaliter dient een nieuw gestorte vloer minimaal 4 weken oud te zijn. De vochtigheid van de vloer kan men controleren d.m.v. een vochtigheidsmeter. Het vochtpercentage van de ondergrond mag maximaal 4% zijn. Om dit praktisch vast te stellen, kan men ook een stuk plastic op de vloer leggen en deze rondom af te plakken met tape. De vloer is voldoende droog wanneer na 24 uur het plastic nog altijd droog is.


Iedereen die enigszins handig is en bereid is om een handleiding te lezen, is in staat een vloercoating aan te brengen. Bij het verwerken van 2-komponenten systemen moet men op een aantal zaken goed letten om tot een goed eindresultaat te komen, waaronder de voorbereiding en het mengen van de producten.

Ja. Echter men dient er voor te zorgen dat de omgevings- en ondergrond temperatuur, tenminste 12ºC is en dat de luchtvochtigheid niet hoger is dan 85% is. Beneden deze temperatuur is doorhardingstijd een stuk langer en kan de uitharding in het uiterste geval zelfs stoppen.
Let op! Als gevolg van het verwerken van coatings bij lage temperaturen, dient men er rekening mee te houden dat de het verbruik van de producten op zal lopen. Doordat het product dikker en zich dus lastiger laat verwerken.
Bij zeer warme omstandigheden is het belangrijk om het product zo koel mogelijk op te slaan. De begin temperatuur van het product tijdens het mengen en verwerken is bepalend voor de uiteindelijke resultaat. Is het product in het blik meer dan 25ºC dan loopt de verwerkingstijd aanzienlijk terug. U kunt dan beter het werk uitstellen tot een later moment zodat het product ook weer af kan koelen.

De meeste coatings van ERVE zijn ontwikkeld voor binnen. Er bestaan echter ook systemen die geschikt zijn voor buiten. Hierover kan men het beste contact opnemen met een technische specialist van ERVE.


Wanneer er duidelijk sprake is van drukkend water, b.v. bij kelders, dan is het beter om hierover geen coating aan te brengen. Drukkend water zal er in nagenoeg alle gevallen toe leiden dat de coating op termijn los laat van de ondergrond. Bij vochtige ondergronden is het soms mogelijk om een 1-componenten polyurethaan coating toe te passen of om de ondergrond voor te behandelen met een speciale epoxy primer. Raadpleeg in deze gevallen altijd een technische specialist van ERVE.

Normaal gesproken kan men de vloer de volgende dag, na ca. 18 uur, weer voorzichtig in gebruik nemen. In het begin is de vloer nog wat gevoelig voor krassen en beschadigingen.
Voor 2-componenten systemen gelden een aantal richtlijnen. Een 2-componenten product heeft 72 uur bij 20ºC ondergrondtemperatuur nodig om zijn maximale mechanische eigenschappen te bereiken. Voor de maximale chemisch bestendige eigenschappen dient u rekening te houden met 7 dagen bij 20ºC ondergrondtemperatuur. Dit betekent dat u de vloer gedurende deze tijd niet mag belasten met vloeistoffen waaronder ook water.

Deze vloeren zijn aan de bovenzijde verdicht en zien er wat glimmend uit en nemen (nagenoeg) geen vloeistoffen op. Normaliter is het niet de bedoeling om deze vloeren met een coating af te werken. Een coating zal hierop onvoldoende hechten. Wil men toch een coating aanbrengen dient men de vloer stofvrij te stralen of met diamantschijf te schuren. Een andere optie is om de vloer aan te zuren/etsen met een oplossing van 10% fosforzuur in water. Het is wel belangrijk dat de vloer nadien goed met schoon water wordt nagespoeld waarna de vloer dient te drogen. Hierdoor wordt het toplaagje van de vloer verwijderd en is de primer/coating in staat om in de ondergrond te dringen.

Een kunststof vloerafwerking is zonder enige probleem te combineren met vloerverwarming. Een voorwaarde hierbij is wel dat de vloerverwarming bij normale temperatuursgrenzen (maximale watertemperatuur ca. 55ºC) gebruikt wordt. Na het aanbrengen van de coating dient men de vloerverwarming tenminste 14 dagen uit te laten. Dit om de vloer rustig door te laten harden.

Tegenwoordig zie je in de bouwmarkt ook vloercoatings verschijnen. Een belangrijk verschil tussen de coatings van ERVE floorsystems en de coatings bij de bouwmarkt is de kwaliteit. ERVE floorsystems levert enkel professionele industriële vloercoatings die gebruikt worden in o.a. magazijnen, werkplaatsen, kantoren, laboratoria etc.. De producten van de bouwmarkten zijn meestal watergedragen systemen en worden in dunne lagen aangebracht. Het water zal na applicatie uit de coating verdampen. Voorbeeld: een watergedragen epoxy coating bevat ca. 30% water. Dat water verdampt uiteindelijk en hiermee verdwijnt ook 30% van uw laagdikte
ERVE floorsystems werkt voornamelijk met oplosmiddelvrije coatings. Bij een oplosmiddelvrije coating
blijft de laagdikte die u aanbrengt ook daadwerkelijk op de vloer achter. Hierdoor verkrijgt men een dikkere laag en wordt de levensduur van de vloer verlengd.

De ondergrond dient schoon, droog en vetvrij te zijn. Losse delen dienen verwijderd te worden en zo nodig te worden hersteld. Tevens dient de ondergrond aan de functie te kunnen voldoen waar deze voor bedoelt is. Verder dient er geen losse cementhuid aanwezig te zijn. Deze kunt u eventueel mechanisch of chemisch verwijderen.


Meestal is het aan te bevelen de ondergrond vooraf stofvrij te stralen of te schuren met een
diamantschuurmachine. Deze laatste methode is vaak het eenvoudigste doordat u een schuurmachine met een diamantschijf kunt huren bij een bouwmachine verhuurbedrijf.
Door te schuren haalt u de oppervlaktevervuiling en eventuele cementhuid weg.
Kunt of wilt u niet schuren dan kan men de vloer etsen met een oplossing van 10% fosforzuur in water. Hierdoor wordt het toplaagje van de vloer verwijderd zodanig dat een primer /coating in staat is in de ondergrond te dringen.

Gaten in de vloer kunt u herstellen met wat epoxy fijnmortel of epoxymortel. Gebruik nooit egaline-achtige materialen of andere cementgebonden producten. Deze dient u eerst weer een aantal weken te laten drogen voordat u verder kunt. Kleine scheurtjes in de vloer kunt u eventueel herstellen met Epoxy Plamuur.
Heeft u een bijzondere situatie, neem dan even contact met ons op.

Het is belangrijk dat producten, voordat ze verwerkt worden, goed worden gemengd. Bij 1-componenten producten is het belangrijk om deze goed op te roeren. Echter bij 2-componenten producten is mengen nog belangrijker omdat dit bepalend is voor de doorharding van een product. Meng altijd met behulp van een boormachine met een mengstaaf erop.
U dient een 2-componenten product 2 tot 3 minuten te mengen. Het is belangrijk dat er een homogeen mengsel ontstaat.


2-Componenten producten hebben een beperkte verwerkingstijd. Om uiteindelijk de verwerkingstijd zo goed mogelijk te benutten zijn een aantal factoren van belang.

• Bewaar de producten op een koele plek. Hoe hoger de temperatuur van het product hoe korter de verwerkingstijd.

• Verwerk geen epoxy’s bij hoge temperaturen. Boven een producttemperatuur van 25ºC wordt het vaak al lastig om het aangemaakte product te verwerken.

• Maak eventueel kleine hoeveelheden aan of beter; verwerk de coating met 2 personen.

• Zorg voor een goede voorbereiding voordat u het product mengt. Zorg er b.v. voor dat u er tijdens de verwerking niet achter komt dat bepaalde zaken nog afgeplakt moeten worden.

• Wanneer u 2-componenten producten bij lage temperaturen wilt verwerken dan dient u er rekening mee te houden dat het verbruik van de producten zal oplopen. Doordat de ondergrond en het product koud zijn, is het product dikker en lastiger te verwerken. U dient er dan voor te zorgen dat het product op een goede temperatuur is maar dat ook de ondergrond niet te koud is waardoor het product schrikt als het op de ondergrond wordt aangebracht.


De meeste producten die wij leveren bevatten geen oplosmiddelen. Dit staat ook op de etiketten en staat vermeldt in het technische datablad. Dit maakt een koolstofmasker overbodig. Door de toevoeging van additieven aan coatings kunnen deze wel een typische geur met zich meebrengen. Uiteraard dient u met elke coating zorgvuldig om te gaan. Voorkom altijd dat verf /coating op de huid komt of dat het ingeslikt wordt. Draag dus handschoenen en beschermende kleding. Goed ventileren van de ruimte waarin u werkt kan natuurlijk geen kwaad.

De epoxyhars, is bij normaal gebruik, niet bijzonder gevaarlijk voor de gezondheid, maar kan wel lastige huidirritaties veroorzaken. Voor de damp van de harder geldt hetzelfde. Deze veroorzaakt tevens overgevoeligheid aan ogen en ademhalingsorganen. Daarbij moet worden opgemerkt, dat de ene persoon hiervoor veel gevoeliger is dan de andere. Voor iedereen geldt echter: als men eenmaal deze irritatie heeft opgelopen, dan is men er voor altijd overgevoelig voor. Het werken met epoxy is dan verder uitgesloten. Dringend advies: Werk met handschoenen of een zgn. barrier creme en zorg voor goede ventilatie.

Het is verstandig om ervoor te zorgen dat de epoxy vloer pas in aanraking komt met water wanneer deze volledig is uitgehard en bij voorkeur pas na 7 dagen. Komt er in een vroegtijdig stadium water op de vloer of komt er water op de vloer wanneer de epoxy nog vers is dan ontstaan er witte vlekken. Je kunt dan proberen deze met azijn te verwijderen maar het risico bestaat dat dit niet meer gaat lukken.


Home
Over PolyMAT
Aanbiedingen & Pakketten
Producten
Vloercoating
Online shop!
Veelgestelde vragen
Links
Contact
© 2004-2015 PolyMat    e-mail: info@polymat.nl   |   PolyesterPolyesterharsGlasmattenEpoxy’sPolyurethaanVloercoatingen nog veel meer...